Valitsemalla ISP

Suomessa toimii tällä hetkellä useita operaattoreita, eli palveluntarjoajia Internet-yhteyksille.

Kun ryhdyt hankkimaan itsellesi uutta nettiyhteyttä, tee ensin muutama kysymys: Millä laitteella käytät yhteyttä: PC-tietokoneella, kannettavalla laptop-koneella vai älypuhelimella/tabletilla? Jos haet kotikäyttöön PC-koneellesi yhteyttä, tulee kyseeseen kiinteä laajakaista eli ns. ADSL-yhteys. selvitä mitkä operaattorit tarjoavat asuinalueellasia yhteyksiä ja minkälaisia nopeuksia he lupaavat. Vertaa myös hintoja.

Jos haet liikkuvaa nettiä, jota voit siis käyttää myös kun olet kotisi ulkopuolella, vertaile samalla tavalla eri operaattoreiden hintoja ja nopeuksia. Jos tiedät, että tulet käyttämään liikkuvaa yhteyttä enimmäkseen kuitenkin kotona, selvitä tarkasti, minkälaisia verkkoja ja nopeuksia eri operaattoreilla on tarjolla.

Joskus operaattoreilta saa testikäyttöön SIM-kortin ja nettiyhteyteen tarvittavan laitteen kuten USB- “mokkulan”. Voit myös kysellä naapureiltasi ja muilta alueella asuvilta, minkä operaattorin yhteyksiä he käyttävät, ja ovatko he olleet tyytyväisiä nopeuteen ja saamaansa palveluun sekä hintaan.

Tällä hetkellä suosituimpia suomalaisia liikkuvaa laajakaistaa tarjoavia operaattoreita ovat DNA, Sonera/Elisa ja Saunalahti. Lisäksi on paikallisia puhelinyhtiöitä, jotka tarjoavat kiinteitä -yhteyksiä. Muista, että on pitkälti asuinpaikastasi riippuvaa, mikä operaattori on juuri sinulle paras.