Löytää hyviä uutispalveluja

July 17, 2014

Perinteiset mediatalot, kuten vaikka kansalliset TV- ja Radioyhtiöt ja sanomalehdet ottivat nopeasti paikkansa WWW:ssä. Aikaisemmin radioaaltojen muodossa lähetetty tieto tai paperille painetut uutiset laajenivat nopeasti Internettiin.

Suomessa käytetyimpiä uutispalveluja ovatkin edelleen YLE, MTV3, Nelonen, Helsingin Sanomat, Aamulehti ja vaikkapa Uusi Suomi. Myös iltapäivälehdistö otti nopeasti Internetin käyttöönsä 1990-luvun puolivälin jälkeen. Osa uutissivustoista ovat täysin maksuttomia. Toiset tarjoavat taas osan uutisista ilmaiseksi, mutta kun on lukenut esimerkiksi 5 artikkelia viikon sisällä, muuttuu palvelu maksulliseksi.

Varsinainen uutisten sisältö Internetissä noudattaa samaa linjaa TV/Radio- ja sanomalehdissä julkaistavan tiedon kanssa. Eli jos pitää vaikka tietyn sanomalehden uutistarjontaa parempana, pätee tämä sama myös tämän lehden uutisten Internet-versioihin..

Some eli sosiaalinen media, johon kuuluvat tietysti Facebook, Twitter, Instagram sekä lukuisa joukko muita vastaavia palveluja, on nostanut uutisten ja tiedonvälityksen aivan uudenlaiselle tasolle. Verrattuna perinteisen median melko kankeaan ja hitaaseen uutisointiprosessiin, leviävät uutiset, ja myös huhut, Facebookissa salamannopeasti. Tämä johtuu pitkälti sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta “tykkäämisestä” ja uutisten edelleen jakamisesta. Valitettavasti uutisten taustojen ja todenperäisyyden tarkistaminen jäävät vähemmälle huomiolle.

Sosiaalisen median, jossa jyllää ennenkaikkea nopeus, vastakohtana voidaan varmaan pitää tieteellisiä julkaisuja, joissa on mainittu aina artikkelin kirjoittajan ja tietolähteiden nimet. Tiedemaailman uutisen julkaiseminen voikin kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia.

Se mistä löytää hyviä uutisia riippuu siis ennenkaikkea siitä, mitä hakee. Jos viihdemaailman tapahtumat kiinnostavat, on sosiaalinen media ja iltapäivälehdet hyvä vaihtoehto. Perinteiset päivittäiset uutiset löytyvät edelleenkin TV:stä ja sanomalehdistä ja niiden verkkoversioista.

Yksi ilmiö on kuitenkin noussut sosiaalisen median ansiosta myös perinteisten mediatalojen uutispalveluihin, nimittäin uutisartikkelien kommentointi. Nykyään kuka tahansa voi julkaista oman mielipiteensä artikkeliin liittyvässä keskusteluryhmässä. Jotkut uutispalvelut toteuttavat tämän Facebookin kautta ja toisilla on omat uutiskohtaiset keskustelu-fooruminsa.