Ihmiset käyttävät puhelimiaan nykyään lähes kaikkeen nettitoimintaan

August 22, 2019

Puhelin on jatkuvasti kaikkien kädessä tai vähintäänkin ulottuvissa. Puheluiden ja viestien lähettämisen ohella käytämme puhelintamme suurimmaksi osaksi myös nettiselailuun. Olemme tottuneet puhelimen pieneen näyttöön ja mobiiliversioiden ja sovellusten ansiosta lähes kaiken tietokoneella tehtävän pystyy suorittamaan myös puhelimella. Maksa erääntyvät laskut? Käytä mobiilipankkisovellusta. Katso uusin kausi Game of Thronesia? Striimaa netistä ja katso puhelimesta bussissa. Onko kotona hieman viileä? Säädä lämmitystä energiayhtiön omasta sovelluksesta.

Yllä olevat esimerkit ovat vain pieni murto-osa päivittäisistä asioista, joilla tavoin käytämme puhelimia normaaleissa elämissämme. Ensiluokkainen ja nopea wifi tai nettiliittymä on niin arkipäiväinen asia, että niiden ollessa toimimattomia monella menee sormi suuhun. Nettikatkoksiin on usein syynä jokin ulkopuolinen asia, johon et välttämättä voi vaikuttaa, mutta on silti hyvä tietää, missä on vika. Opi tuntemaan vian syy ja vähennä näin stressiä.

Wifi ja mobiilidata

Wifin toiminta riippuu usein siitä, kuinka paljon verkossa on käyttäjiä tai kuinka paljon sitä käytetään. Jos joku esimerkiksi lataa isoja tiedostoja samassa verkossa kun yrität striimata elokuvaa, tulee nettikaistan raja helposti vastaan. Erityisesti yleiset, suojaamattomat wifit saattavat olla hitaita ja rajoitettuja ja sopivat parhaiten vain peruskäyttöön kuten Whatsappiin tai nettiselailuun. Jos wifi vihoittelee ja on hidas, kokeile ainakin seuraavia yksinkertaisia korjausliikkeitä:

  • Tarkista, oletko wifissä ja onko wifi toiminnassa
  • Sammuta ja laita wifi uudelleen päälle
  • Jos tämäkään ei toimi, tarkista onko mobiilidata päällä

Mobiilidata tarkoittaa puhelimen kautta tulevaa verkkoyhteyttä ja mahdollistaa tiedonsiirron, vaikka puhelin ei wifissä olisikaan. Nykyään puhelinliittymiin on usein saatavilla rajaton mobiilidata, mikä mahdollistaa sen, ettet ole enää wifistä riippuvainen edes ulkomailla. Jos mobiilidata on kuitenkin rajoitettu, kannattaa erityisesti isoihin latauksiin, kuten ohjelmisto- ja sovelluspäivityksiin, käyttää wifiä, sillä puhelinpakettien ulkopuolella olevasta käytöstä voidaan veloittaa rutkasti tai mobiilidata ei toimi ollenkaan, mikä estää puhelimen käytön.

Puhelimeen liittyvät ongelmat

Vaikka wifi tai mobiilidata ovat yleensä nettiongelmien takana, saattaa vika olla joskus myös puhelimessa. Onko puhelin päivitykset kunnossa? Erityisesti sovelluksia käytettäessä on hyvä tarkistaa, että puhelimeen on ladattu niiden uusimmat versiot. Tämän voi tarkistaa yleensä sovelluslistalta sovelluskaupasta tai puhelimen omista tiedostoista. Kaikki sovellukset eivät kaikissa puhelinmalleissa toimi syystä tai toisesta. Niissä on usein myös maakohtaisia rajoituksia, mikä on erityisesti matkaillessa hyvä muistaa.